
Noordwijk – Stichting Waarom Weg? organiseerde zaterdag een demonstratie voor het Noordwijkse gemeentehuis. De stichting laat haar stem horen voor stopzetting van de handhaving op moestuintjes en paardenweitjes en dat het alternatief gebruik van de percelen wordt opgenomen in het aanpassen van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek.
“Ik denk dat het wel duidelijk is. De moestuintjes en paardenweitjes moeten blijven”, scandeert Cees Steenvoorden, secretaris van stichting Waarom Weg? door een rood-witte megafoon voor het Noordwijkse gemeentehuis. Na zijn uitspraak klinkt luid gejoel vanuit de mededemonstranten. Jong tot oud heeft zich verzameld op het plein. Protestborden worden omhoog gehouden, een drietal pony’s is van stal gehaald, scheidsrechtersfluitjes zorgen voor extra lawaai en een losse strobaal vormt het podium voor spreker Steenvoorden.
“Kleine kinderen leren met dieren om te gaan en zien hoe groente en fruit groeit. Velen, waaronder veel gepensioneerden, genieten van hun werk en van de gezonde onbespoten oogst uit de groentetuin. Moet hen dat allemaal afgenomen worden?”, klinkt het door de megafoon van Steenvoorden. “Nee”, schreeuwen de mededemonstranten luid.
Waarom Weg strijdt voor het behoud van paardenweitjes en moestuintjes in de Duin- en Bollenstreek. In 2020 besloten de Bollenstreek-gemeenten te handhaven op de illegale paardenweitjes en moestuinen. Dit gebeurt omdat ze volgens het bestemmingsplan op bollengrond staan of omdat schuurtjes zonder vergunning zijn neergezet. De gemeenten willen dat deze percelen worden gebruikt als bollengrond en zo de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de Bollenstreek in stand houden.
De demonstranten willen dat in het regionale toekomstplan voor de Bollenstreek, de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek (ISG), het alternatief gebruik van bollengrond voor bijvoorbeeld paardenweitjes en moestuinen wordt meegenomen. De hoop is gevestigd op dit nieuwe plan, dat waarschijnlijk in het voorjaar zal worden herzien. Ze willen daarom lokale politici erop aanspreken om het onderwerp opnieuw in de raad en bij het college op tafel te leggen.
Een aantal van de lokale politieke partijen D66, PUUR Noordwijk, LIJST 6, Partij van de Inwoner is ook aanwezig bij de demonstratie en neemt na de toespraak van Steenvoorden het woord. Zo staat Sybrine de Vries van CDA-Teylingen tussen de Noordwijkse afgevaardigden. Alleen in Teylingen loopt nog een zienswijze van stichting Waarom Weg? om het onderzoeksrapport van Clevin aan te passen. In de andere dorpen is al besloten om de handhaving door te zetten, volgens de richtlijnen van Clevin en landbouwvereniging LTO. De Vries pleit om te stoppen met handhaven in haar gemeente tot de herziening van de ISG helemaal rond is. “Je kunt niet handhaven als je niet precies weet wat er aan de hand is. Wij zullen ons best doen om de handhaving op een normale en rechtvaardige manier te laten verlopen”, belooft ze de aanwezigen.
“We houden de politici aan de woorden die ze ons net gezegd hebben; dat ze voor ons gaan strijden”, sluit Steenvoorden in zijn toespraak af. “Onze moestuintjes en paardenweitjes moeten blijven. Zijn we het daar mee eens?” Voordat iedereen naar huis gaat klinkt een laatste keer het gejoel en gefluit over het plein in Noordwijk- Binnen.
Beluister hier de radioreportage van verslaggever Nick Vink. Waarin hij verder spreekt over oplossingen met Cees Steenvoorden en raadslid Ivar Krüse.
Weet je wat ze willen GOM woningen op die plekken er is geen bollen boer die die stukjes grond willen hebben .Hoemooi zou het niet wezen als er op de hoek Duinweg bij die rotonde mooie Gom villa’s gebouwd zouden worden . Daar zijn ze gewoon op uit want mensen met een hobby brengen niks bij deze ambtenaren.Het
moet allemaal luxe zijn in Noordwijk .Deze ambtenaren moeten maar eens op die mooie boulevard gaan kijken ga die maar eens pesten dat is een bende .
Daar heb je groot gelijk in jan
Terecht dat het weg moet, regels zijn er niet alleen als het uitkomt. Wees blij dat je al die jaren tot nu toe (gedoogd) de ruimte hebt gehad voor beestenbende. Het is nu genoeg geweest. Voor kinderen hebben we de kinderboerderij, die wel gewoon legaal is.
5 jaar wachten om te gaan handhaven en het dan nog steeds niet doen..echt ziek!
Waar een wil is, is een weg. Hou de paardenweitjes en moestuinen planologisch aan als bollengrond, maar geef de betreffende locaties een tijdelijke extra gebruiksbestemming. Probleem opgelost.
Gom is alleen maar bezig om geld te graaien Hoe is het mogelijk dat iemand niet mag bouwen op een perceel eigen bollen grond maar zodra deze persoon een flink bedrag neer legt hij wel legaal mag bouwen Dus geld bepaald of het bollen grond is te ja of te nee vreemd
Klopt niet Hans….alleen als de gemeente het ruimtelijk verantwoord vindt dat ergens op bollengrond Greenportwoningen mogen worden gebouwd, komt GOM in beeld. Dan moet er inderdaad betaald worden voor een bouwtitel en compensatie bollengrond. Daarmee kan GOM elders weer oude schuren/kassen opruimen die anders blijven staan en het landschap verstoren en ook het aantal ha bollengrond in stand houden, allemaal conform de ISG. Zo werkt het systeem dat klopt als een bus. Een paardenwei of volkstuin zou kunnen op onrendabele stukjes bollengrond maar dan moet wel bollengrondcompensatie plaatsvinden. Zo niet dan is dat onrechtvaardig tov degenen die dat wel hebben gedaan. Dus gelijke monniken gelijke kappen!
Meneer de Opzichter, uw ” zo werkt het systeem dat klopt als een bus”, bestaat alleen op papier. In de praktijk vinden allerlei vreemde GOM- constructies plaats die niemand begrijpt en die, laat ik me eufemistisch uitdrukken, niet uit te leggen zijn.
Beste André, ik kan mij voorstellen dat sommige GOM projecten voor de buitenstaander niet duidelijk kunnen zijn. GOM is een private organisatie die met particulieren overeenkomsten sluit die in principe niet openbaar zijn. Misschien zit daar uw argwaan.
Mijn argwaan zit in de samenwerking tussen gemeente en GOM.
Misschien weet u het niet maar de GOM bestaat uit de bollengemeenten zelf
(G)Greenport (O)ntwikkelings (M)aatschappij is een besloten vennootschap op publieke basis. De gemeentes Hillegom, Katwijk, Noordwijk, Lisse en Teylingen zijn aandeelhouders.
Ik vind het wel wat hebben die moestuintjes en paardeweitjes tussen de bollenvelden, dat geeft een beetje afwisseling.
Trouwens, paarden zijn kuddedieren en hebben ook flink de ruimte nodig. Zou het wat zijn om ze buiten het bollenseizoen vrij te laten draven over alle bollenvelden? Dan worden de velden ook gelijk bemest.