foto Jorrit Lousberg

Noordwijk – Koning Willem-Alexander heeft vrijdag in IJmuiden windpark Hollandse Kust Zuid officieel geopend. Hollandse Kust Zuid ligt in de Noordzee, zo’n 18 tot 36 kilometer uit de Nederlandse kust tussen Scheveningen en Zandvoort.

De 139 turbines hebben een totale capaciteit van 1,5 GW. Hollandse Kust Zuid behoort daarmee tot de grootste offshore windparken ter wereld. Hollandse Kust Zuid is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz.   

Bij de bouw van Hollandse Kust zijn verschillende innovatieve technieken toegepast. Zo werd tijdens het heien een dubbel bellenscherm gebruikt om onderwatergeluid te dempen en de impact voor bruinvissen te beperken. Op verschillende plaatsen werden kunstmatige rotsriffen aangelegd om het gebied aantrekkelijker te maken voor vissen, krabben en schaaldieren.   

7 REACTIES

  1. vernietiging van het zeelandschap onder en boven water, nergens goed voor enkel voor de aandeelhouders in de genoemde firma’s.

    • Alternatief? Noodzakelijk? Wat bedoelt u precies, ik snap de noodzaak niet, we gaan krimpen de komende tijd, niet groeien (deglobalisering).

    • Wij Nederlanders hebben de grootste gasbel ter wereld , voor 1000 jaar gas . Windmolens leveren pas stroom bij windkracht 6 en dat is er bijna nooit .

  2. Ik wel Pieter,niet de hele wereld binnen halen.allemaal onzin van alle tekorten.mensen teveel dat is het hele probleem !!!
    En wij mogen nou tegen het grootste windmolen park ter wereld aan kijken,als je er wat op aan te merken heb krijg je te horen jij wil toch ook je mobieltje op laden.

  3. En Microsoft komt met een idee om zelf mini atoomcentrales te willen in hun datacenters. Bijna iedereen heeft nu zonnepanelen. Het net kan het niet aan. Die windparken zijn niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in