Bollenstreek – De Duin- en bollenstreek in 2100, hoe ziet dat er uit? Studenten van de HAS in Den Bosch hebben woensdagochtend een presentatie gegeven in de Unmanned Valley bij de vliegbasis Valkenburg. Samen met Greenport Bollenstreek is de ochtend georganiseerd om zo’n 60 ondernemers en geïnteresseerden te informeren over de toekomst van de duin en bollenstreek. Eén van de belangrijke punten in de toekomstvisie is het terugbrengen van bollengrond tot maximaal 1500 hectare om de natuur te beschermen en de vrijgekomen gebieden te gebruiken voor duinversteviging.

De zes studenten hebben de visie gepresenteerd over de Bollenstreek in 2100 aan de hand van vier thema’s: teelt, natuur, mobiliteit en wonen. Aan deze thema’s zijn problemen en uitdagingen gekoppeld. Als voorbeeld moet de teelt een stuk duurzamer en noemen de studenten de bollensector onzeker. De studenten zijn kritisch op het toekomstbeeld voor de Bollenstreek. Er zijn veel stakeholders die een eigen belang hebben bij het gebruik van de bollenstreek. De studenten noemen de streek geen gezonde streek omdat die stakeholders niet goed samenwerken. In een doemscenario laten de studenten een foto zien waar geen bollen groeien, geen natuur is en een man in een beschermingspak over de boulevard van Noordwijk loopt.

Om dit doemscenario te voorkomen moeten de stakeholders of belanghebbenden samenkomen en voornamelijk samenwerken, vertellen de studenten. Het gaat hier om de telers, natuurorganisaties, gemeenten, transportbedrijven en provincie. Een flinke opgave geven de studenten zelf toe aan iemand uit de zaal die vraagt hoe realistisch de plannen zijn.

De studenten krijgen vragen uit het publiek over de visie Duin- en Bollenstreek 2100

Maar hoe ziet de bollenstreek er dan uit in 2100?

Volgens de studenten zal een groot deel van de bollenteelt in 2100 moeten verdwijnen. Het is een belangrijke factor om de klimaatverandering tegen te gaan en grote gebieden die nu voor teelt worden gebruikt kunnen dan als natuurgebied fungeren. Een deel van de teelt wordt wel behouden omdat het past bij de identiteit van de streek. Ook al zal dit in een andere vorm zijn, bijvoorbeeld in kassen of ‘zilt-teling’. De studenten noemen een getal van maximaal 1500 hectare bollengrond. De visie van de studenten roept wat vragen op uit de zaal. Toch blijven de studenten bij het aantal en de innovatie die nodig is in de bollensector.

Om de mobiliteit te verbeteren adviseren de studenten om meer in te zetten op deelvervoer. Daarnaast moet worden ingezet op een betere verbinding van de bollenstreek. Daarmee wordt de verkeersveiligheid en doorstroom verbeterd. Verder zullen in 2100 de duinen zijn uitgebreid. Dit ter bescherming en voor natuurbehoud. De dorpen in de bollenstreek worden groener en verbonden met fietspaden. De studenten stellen ook voor om een bollenbos te maken rondom Keukenhof. Hiermee worden de toeristen die naar de streek komen verdeeld over de regio. Het bos zal worden beheerd door telers. Toeristen kunnen langs komen en tulpen plukken en foto’s maken in het bos.

Of gemeenten, telers, provincie en natuurorganisaties aan de slag gaan met de plannen van de studenten is nog niet duidelijk. Met de middag hoopt de Greenport dat de dialoog tussen de verschillende partijen wordt gestart. De studenten beamen dat doel, maar hopen wel dat zij betrokken worden in het proces.

Luister hier het interview met de twee studenten Yannick en Mirthe:

6 REACTIES

 1. Regeren is vooruit zien maar om nu al over de hoeveelheid bollengrond te gaan praten in 2100 lijkt mij erg voorbarig ze kunnen nog niet eens het weerbericht voor een week maken wat klopt .

 2. Begin maar met een betere verbinding van de Bollenstreek, een betere bereikbaarheid dus. Daar hebben we nu alvast iets aan.
  En wat betreft die man in beschermingspak, lopend over de boulevard? Zou best anno NU kunnen zijn, op een mooie zomerdag. En de boulevard weer één grote file is.
  Maar dat betekent wel dat Kuuroord Noordwijk geen lang leven beschoren is.
  Jammer van al dat belastinggeld dat er al ingepompt is en nog zal worden.

 3. In 2100 bestaat de bollenstreek niet meer. Het bollenland bestaat dan uit huizen. Bollenboeren verkopen nu bij het bedrijf bloemen, bollen en “plukbloemen”.In de hoogtijdagen van de bollenboeren was dit ondenkbaar. Men haalde voor verkoop aan de zaak de neus op!!! De hoge verdiensten op bollen zijn verleden tijd. Onder andere Noord-Holland heeft veel grotere bollenpercelen. Ook in het buitenland wordt volop geteeld op grotere percelen dan in de bollenstreek. Het is jammer, maar de tijd staat niet stil.

 4. ‘Een groot deel van de bollenstreek zal moeten verdwijnen door klimaatverandering’….dat de klimaatreligie bij de universiteiten en hogescholen heilig is geworden weten we inmiddels wel. Dat scheelt met het innen van subsidiegelden uit Brussel van klimaatgoeroe Timmermans.
  Conclusie: niet serieus nemen dit rapport en laat je adviseren door de echte deskundigen.

 5. Een betere verbinding van de Bollenstreek. Laat me niet lachen. Al decennia lang wordt gesproken over de oost-westverbindingen. En zal nog even zo blijven vrees ik.
  En verder, groene verbindingen, deelvervoer, vergroening van de streek en uitbreiding duinen.
  Allemaal mooi gedacht maar we wonen hier in de randstad en en zijn ook andere behoeftes zoals woningbouw. Het mij allemaal een beetje teveel een Groen-Linkspresentatie.

  In plaats van allerlei idealistische ideeën te presenteren, kunnen ze zich beter eerst goed inlezen over de complexiteit van de diverse belangen in deze streek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in