(archieffoto Eline van Egmond)

Noordwijk – B & W van Noordwijk hebben uitleg gegeven over hoe de gemeente omgaat met wethouders of raadsleden die een persoonlijk belang hebben of waar sprake kan zijn van belangenverstrengeling bij sommige onderwerpen. Dat antwoorden B & W op vragen van de PvdA. Zo moet een raadslid of wethouder met een persoonlijk belang niet alleen stemmingen vermijden, maar ook niet bij de beraadslaging er over mee doen. Probleem is wel wat nu precies moet worden verstaan onder ‘persoonlijk belang’ en dat een raadslid wel zijn taak als volksvertegenwoordiger moet kunnen uitoefenen. Bij burgemeester en wethouders blijkt altijd uit de notulen van een B & W vergadering of iemand zich onthouden heeft van beraadslaging en stemming.

Verder geeft het college aan dat over belangenverstrengeling er bijeenkomsten, opleidingen en interne gesprekken worden gevoerd die gericht zijn op bewustwording en eigen verantwoordelijkheid. Ook zijn er regels, afspraken en screening. Raadsleden krijgen een integriteitscan en wethouders een integriteitsanalyse. Het moment van beëdiging van wethouders is daarom een belangrijk moment, maar ook daarna moet men alert en waakzaam blijven, aldus B & W. Raadslid Van Dokkum kwam voor de zomer met kritiek op de integriteit. B & W refereren daar niet aan, maar schrijven wel dat het ter discussie stellen van integriteitskwesties zonder goede aanleiding vooral nadelen heeft en juist de schijn creëert.

12 REACTIES

 1. Hoeveel wethouders hebben door de tijd in Noordwijk al de revue gepasseerd die een persoonlijk belang hadden, of die onderhevig waren aan belangenverstrengelingen, bij belangrijke onderwerpen? Ik heb een vermoeden bij een aantal namen. Nee….nee….ik ga niets zeggen. Voordat je het beseft heb je een proces aan je broek omdat je ondermijnt!

 2. Arme Andre die droomt van een rechtstaat met rechters die niet onafhankelijk zijn maar dansen naar de pijpen van Andre. Die een veroordeling van BO door de raad van de journalistiek als een ere medaille voor BO beschouwt. God verhoedde dat mensen met zulke denkbeelden de burger bekoren. Maar ik ben pessimistisch. Suriname koos Bouterse , Turkije koos Erdogan , Hongarije koos Orban, Rusland koos Putin. Dus er is hoop voor Andre. Veel succes met het belachelijk maken van ons rechtssysteem.

 3. Meneer Brandjes, ik ben al veroordeeld door u door mij eigenschappen en meningen toe te dichten die mij zelf onbekend voorkomen. U heeft ongetwijfeld veel capaciteiten en vaardigheden, maar ik betwijfel het of u de vaardigheden en capaciteiten heeft van een rechter. U gaat toch niet voor eigen rechter spelen?

 4. Goed lezen Andre. Jij hebt geen enkel vertrouwen in onze rechters getuige het feit dat je iemand die naar de rechter gaat beschuldigd van intimideren. Alsof onze rechters anderen intimideren. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze rechters onafhankelijk zijn en zich niet laten geintimideerd. Ook al zou jij dat nog zo graag willen.

 5. Goed lezen meneer Brandjes. Allereerst schijnt er geen veroordeling van BO door de Raad voor de Journalistiek te zijn. In de reacties op het artikel “Integriteit blijft open zenuw in Noordwijkse politiek”, d.d. 7 september 2023 nodigde meneer of mevrouw Binthere u meerdere malen uit om aan te geven in welk(e) stuk(ken) de veroordeling staat. U reageerde hier niet op. Blijkbaar is er dan geen veroordeling? Hoe kan ik dan “de veroordeling” als een “eremedaille voor BO beschouwen?
  Verder, geeft u aan dat ik “iemand die naar de rechter gaat beschuldig van intimideren.” Ik kan nergens teruglezen waar ik dat gezegd zou hebben. Ik heb wel de woorden” rancune”en “wraakgevoelens” gebruikt in deze context.
  Voorts meldt u dat ik het rechtssysteem belachelijk maak en hier geen vertrouwen in heb. Waar blijkt dit uit?
  Ik zou bijna zeggen dat u maar wat roeptoetert.

  • Het orakel van Noordwijk, Brandjes, zwijgt André. Geen munitie om meer te verschieten blijkbaar. Als je hem maar lang genoeg met argumenten het vuur na aan de schenen legt, hoor je die roeptoeter niet meer!

 6. Gaan julie twee eens bij elkaar zitten dan hoeven wij dit niet telezen wat een geouwehoer . Het recht systeem is alleen voor de mensen met geld .

 7. “Het rechtssysteem is alleen voor de mensen met geld.” Dat is dan weer geouwehoer van jouw kant, Gijs.

 8. Sandman, voor iemand als u die dan wellicht verder kwam dan de “donald duck”, je schrijft Donald Duck met twee hoofdletters en “associeren” schrijf je als associëren, met een trema op de voorlaatste letter e in het woord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in